کمپرسور اسکرو OIL FREE توانسته است رضایت مشتریان مشکل پسند و صنایعی که خواستار نوآوری و کارآمدی دستگاه کمپرسور هستند را به خود جلب نماید. این سری از کمپرسورها ضمن دارا بودن مشخصه هایی همچون مصرف انرژی بهینه و صدای پایین دستگاه از کیفیت بالایی نیز برخوردار هستند. از دیگر مزایای کمپرسورهای اسکرو OIL FREE میتوان به کاهش عملیات سرویس و نگهداری عملکرد آسان دستگاه و راحتی نصب آنها اشاره نمود. در نتیجه به کارگیری عایق های صوتی از سازندگان مطرح این صنعت در کاناپه کاهش قابل توجه سر و صدا هنگام کارکرد کمپرسور را باعث گردیده است. همچنین بدلیل استفاده از لرزه گیرهای مناسب امکان قرارگیری کمپرسورها و کارکرد آنها بر روی کف استاندارد فراهم شده است.
کمپرسورهای اسکرو بدون روغن به طور خاص برای خواستارترین مشتریان طراحی شده اند. کمپرسورهای نوآورانه و مقرون به صرفه، کمپرسورهای اویل فری در فرآیندهای تولیدی پیشرفتهتر و با الزامات بهداشتی، فنی و فنی سختگیرانهتر نسبت به کیفیت هوای فشرده، به طور فزایندهای محبوب میشوند.
کمپرسور اسکرو یکی از انواع کمپرسورها می باشد که وظیفه آن فشردهسازی هوا میباشد. این کمپرسوربه دو صورت زیر در بازار موجود میباشد:
عملکرد کمپرسور اسکرو به گونهای است که دو عنصر پیچی شکل آن که اسکرو یا روتور نام دارد، با حرکت همزمان باعث کاهش فضای بین خود شده و در نتیجه عمل فشرده سازی هوا را انجام می دهند.
حال به تفسیر نوع کمپرسور اسکرو اویل فری میپردازیم. این کمپرسور در عین داشتن صدایی کم از بازدهی بالایی برخوردار است و کاربرد این کمپرسور در صنایع داروسازی، صنایع غذایی و صنایع نظامی میباشد. کمپرسور اسکرو اویل فری در بازار از محبوبیت بالایی برخوردار است. چرا که هوای خروجی تمیزتری را ایجاد می کند.
اساس کار کمپرسور اویل فری، فشرده سازی هوا بدون روغن است و در عملکرد آن هیچ روغنی استفاده نمیشود. ساختار کمپرسور اویل فری نسبت به کمپرسور اویل اینجک پیشرفتهتر است و از دو روتور تشکیل شده که جنس آن از تفلون خاص است در حالی که جنس روتورهای اویل اینجکت از آلیاژ فولاد است.
هوای خروجی از کمپرسور اسکرو اویل فری همانطور که از نامش پیداست عاری از روغن است اما به دلیل قیمت بالایی که دارد در صنعت رایج نیست و در صنایعی که به هوای عاری از آلودگی نیاز دارند استفاده می شود. قیمت کمپرسور اویل فری حدود ۳ یا ۴ برابر کمپرسور اویل اینجکت میباشد. دمای هوای فشرده در کمپرسور اویل فری بالاست که این امر به عدم وجود روغن برای خنککاری برمیگردد.
به همین سبب این دستگاه دارای دو عدد المنت ایرند میباشد که یکی از آنها فشار کم و دیگری فشار قوی است. یعنی هوا در دو مرحله به فشار حداکثری میرسد. همانطور که گفته شد به دلیل عدم وجود روغن در دستگاههای اویل فری برای کاهش دما از دو روش برای این کار استفاده میشود که یکی از آنها با کمک آب و یکی به کمک هوا میباشد که کاربرد آنها با توجه به شرایط آب و هوایی متفاوت است.
مثلاً در اقلیمهای گرم و خشک این کار توسط آب و در اقلیمهای معتدل به کمک هوا انجام میشود.روش کار کمپرسور اویل فری به این گونه است که ابتدا هوا از مجرایی که دارای فیلتر است عبور کرده و پس از جداسازی ذرات آلاینده به مجرای مکشی وارد میشود.
این هوای مکش شده پس از عبور از قسمتهایی که نام آن تخلیه کننده (unloader) و شیر ورودی (intake valve) است وارد بخشی به نام استیج اول میشود. در این مرحله فشار هوا ۲.۴ برابر میشود و دمای آن نیز افزایش پیدا میکند. هوای مذکور برای ورود به استیج دوم حتماً باید خنک شود به این منظور قبل از تخلیه کننده، یک افتر کولر(after cooler) وجود دارد که هوا به آنجا میرود.
سپس هوا پس از عبور از افتر کولر تبدیل به یک هوای سرد اشباع میشود که در این هوای اشباع ذرات آب تبدیل به قطره خواهند شد. این قطرات آب باید قبل از ورود به استیج دوم از هوا جدا شوند که به این منظور یک جدا کننده آب(separator) وجود دارد که آب طی تغییراتی که روی آن انجام میشود و چگالشی که رخ میدهد از شیر تخلیه تعبیه شده در جدا کننده،خارج میشود.
حال دمای هوا باید کاهش پیدا کند که این امر توسط فن که پشت افتر کولر تعبیه شده انجام میشود که با توجه به دمای خروجی، دور آن قابل کنترل است و پس از این مرحله هوا وارد استیج دوم میشود. در استیج دوم فشار هوا ۷ برابر افزایش می یابد و علاوه بر آن دمای هوا نیز افزایش پیدا میکند( حدود ۲۰۰ و ۲۵۰ درجه سانتیگراد).
به دلیل افزایش فشار، هوا دوباره به هوای گرم اشباع تبدیل شده و وارد افتر کولر دوم میشود تا دوباره دمای آن کاهش یابد. مجدد پس از افتر کولر دوم یک واترسپراتور یا فیلتر آب، وظیفه جداسازی قطرات آب را به عهده دارد.
شیر خروجی نیز قابلیت کنترل دارد که به طور اتوماتیک باز یا بسته میشود. در این روش سنسوری وجود دارد که مقدار سطح آب را با امواج خاصی کنترل میکند و وقتی به سطح خاصی رسید دستور تخلیه میدهد. در حالت دیگر پس از جمع شدن آب به حد معینی تحت تاثیر قطره آبی که شناور میشود، دریچه به صورت دستی باز یا بسته میشود. این دو روش نسبت به روش های دیگر مقرون به صرفهتر است.
یکی از مهمترین کاربردهای استفاده از کمپرسور بادی اویل فری در صنعت دندانپزشکی میباشد.این کمپرسور یکی از اصلیترین ابزارهای مورد نیاز دندانپزشکی است که پزشکان برای کارهای زیبایی و ترمیمی از آن استفاده میکنند.کمپرسور اسکرو اویل فری هوای تمیز مورد نیاز دندانپزشکان را تامین می کند.
از آنجا که کیفیت هوای خروجی از این دستگاه مستقیماً بر روی سلامت بیماران و مراجعه کنندگان تاثیر دارد کمپرسور اسکرو اویل فری یک انتخاب مطمئن و ایمن میباشد چرا که همانطور که از نامش پیداست، هوای خروجی از این دستگاه تمیز و بدون هیچ گونه آلایندهای مانند روغن است.
به منظور تعمیر و نگهداری کمپرسور اسکرو باید به برخی قطعات این کمپرسور نگاه ویژه ای داشت.
کمپرسور ها در واقع دستگاهی برای فشرده سازی هوا هستند که در دو نوع اویل فری و اویل اینجکت دسته بندی می شوند. موضوع بحث ما در اینجا کمپرسور اسکرو اویل فری میباشد وکلمه اویل فری به معنای بدون روغن است و در میان صنایع از محبوبیت بیشتری برخوردار است و دلیل آن صرفهجویی در مصرف انرژی میباشد. کمپرسور اسکرو اویل فری دارای صدای کم در عین بازدهی بالا می باشد و از در صنایعی که به هوای پاک احتیاج است استفاده میشود، در واقع میتوان گفت کاربرد کمپرسور اسکرو اویل فری در صنایع حساس میباشد که کیفیت هوا برای فرایند تولید و محصول نهایی بسیار با اهمیت است.
از صنایعی که در آن کمپرسور اسکرو اویل فری نقش حیاتی را ایفا میکند میتوان به صنایع داروسازی، صنایع غذایی، صنایع نظامی، نساجی و… اشاره کرد. در این صنایع به دلیل وجود حساسیت در تجهیزات یا مسائل بهداشتی به هوای ایزوله و عاری از هرگونه روغن نیاز است که این وظیفه در صنایع بزرگ به عهده کمپرسور اسکرو بدون روغن یا همان کمپرسور اویل فری می باشد و البته کاربرد کمپرسور اویل فری فقط در صنایع بزرگ نیست بلکه در همه صنایع و حتی موارد خانگی نیز کمپرسورها به ویژه کمپرسور اسکرو نقش مهمی را ایفا میکنند.
هوای فشرده عاری از ذرات روغن در صنایع متنوعی کاربرد دارند، به ویژه در صنایعی که کیفیت هوا در فرایند تولید و محصول نهایی آن از اهمیت ویژهای برخوردار باشد. صنایع مهمی که کاربرد کمپرسور اسکرو اویل فری در آن نقش بسزایی دارد، صنایع غذایی و آشامیدنی، صنعت داروسازی و پزشکی، شرکتهای الکتریکی، رنگسازی، نساجی، نفت و گاز و پتروشیمی، نیروگاهی و… میباشد.
به این دلیل که در این صنایع به هوای پاک و بدون هیچگونه آلودگی و روغن احتیاج است، انتخاب کمپرسور اسکرو اویل فری گزینه مناسبی میباشد. حال قصد داریم به شرح و تفصیل کاربرد کمپرسور اسکرو اویل فری در هر یک از صنایع نام برده شده بپردازیم.
کمپرسورهای اسکرو اویل فری دارای ویژگیهای منحصر به فردی هستند که همین ویژگیها سبب تمایز آنها با دیگر کمپرسورها شده است. در ادامه قصد داریم به شرح این ویژگیها بپردازیم:
امروزه کاربرد کمپرسورها بسیار افزایش یافته و در صنایع و مشاغل مختلفی از کمپرسورها استفاده میشود وکمپرسورها انواع گوناگونی دارند که کمپرسور اسکرو بدون روغن یکی از پرکاربردترین آنهاست. این دستگاهها از کاربردیترین و مهمترین لوازم صنعتی به شمار میروند. دستگاه کمپرسور اسکرو بدون روغن هم در صنایع و هم کاربرد غیر صنعتی دارند که کمپرسورها بر اساس پارامترهای مختلفی از جمله ظرفیت کمپرسور، سرعت فشار مکش، با روغن و بدون روغن و… دستهبندی میشوند.
بحث ما در اینجا کمپرسورهای اسکرو بدون روغن است که کمپرسورهای اسکرو بدون روغن از لحاظ عملکرد زیر مجموعه کمپرسورهای روتاری بوده و از نوع کمپرسورهای جابجایی مثبت هستند و در واقع فرق کمپرسورهای اسکرو روغنی و بدون روغن در سیستم خنک کنندگی آنهاست که هر کدام دارای ویژگیها و قابلیتهای منحصر به فردی هستند و کاربردهای مختلف و متعددی نیز دارند.
کاربرد و عملکرد کمپرسورهای بدون روغن درست همانند کمپرسور اویل اینجکت میباشد و فقط تفاوت آنها در سیستم خنک کنندگی آنهاست. ویژگی اصلی کمپرسورهای بدون روغن این است که این دستگاهها هیچگونه آلودگی ایجاد نمیکنند و هوای فشرده شده آنها کاملاً بدون روغن است و از دیگر ویژگیهای برجسته کمپرسور بدون روغن این است که تقریباً تمامی گازها را میتوان با این دستگاه فشرده کرد.
کمپرسور اسکرو بدون روغن صدای بسیار کمتری به نسبت سایر کمپرسورها داشته و فضای کمتری را نیز اشغال میکند.سرعت روتورهای این کمپرسور نیز به نسبت کمپرسور اسکرو روغنی بیشتر است به طور کلی می توان گفت در صنایعی که احتیاج به هوای فشرده پاک است پای کمپرسور اسکرو بدون روغن به میان میآید. مواردی که گفته شد از مهمترین ویژگیهای کمپرسور اسکرو بدون روغن میباشد.
کمپرسورهای اسکرو از قطعات متفاوتی تشکیل شدهاند که از جمله آنها میتوان به آنلودر، فیلتر هوا، فیلتر سپراتور، شیر تخلیه، رادیاتور دوتیکه روغن و هوا، الکتروفن، plc، الکتروموتور، واحد هواساز یا همان ایرند، بلبرینگ و… است. در واقع میتوان گفت اساس کار کمپرسور اسکرو اویل فری که با کمک اجزای ذکر شده صورت میگیرد، فشرده سازی هوا بدون روغن است و در این روند از هیچ گونه روغنی استفاده نمیشود.
در نحوه کار این کمپرسورها دو روتور که جنس آنها از تفلون خاصی است نقش دارند و همانطور که گفته شد هوای خروجی از کمپرسورهای اویل فری بدون روغن است و به دلیل تولید هوای فشرده تمیز و سالم قیمت بالایی دارند. به دلیل عدم ورود روغن در ساختار کمپرسورهای اویل فری برای خنک کردن هوای تولید شده توسط دستگاه از افتر کولر استفاده میشود و در واقع وظیفه افتر کولر در دستگاههای کمپرسور اسکرو اویل فری خنک کردن هوای فشرده است که به دلیل قوانین ترمودینامیکی افزایش دما پیدا کردهاند.
در این قسمت از روند تولید هوای فشرده برای خنکسازی هوا از آب استفاده میشود و طی این روند قطرات و بخار آب تولید شده که باید از هوا جدا شوند، چرا که هوای خروجی باید عاری از هرگونه رطوبت باشد و برای جداسازی این قطرات آب از قطعهای به اسم واتر سپراتور و یا همان فیلتر سپراتور که در ابتدا به آن اشاره کردیم استفاده میشود.
پس از آن هوا دوباره وارد مجرای دستگاه کمپرسور اسکرو اویل فری میشود تا دوباره فشرده شود.پس از آن نقش افتر کولر دوم به میان میآید. هوا پس از فشرده شدن دوباره برای کاهش دما وارد افتر کولر دوم شده و مجدد خنک میشود و پس از آن این هوای فشرده وارد مخزن دستگاه شده و برای استفاده در آنجا ذخیره میشود.
از آنجایی که کمپرسورهای اسکرو اویل فری که از ملزومات مهم در صنایع هستند و حضور آنها ضروری است و از آنجایی که به علت محاسن آن این دستگاه از قیمت بالایی برخوردار است، بهتر است در نگهداری از آن کوشید تا صنعت محتمل هزینههای اضافی نشود. روشهای مختلفی در نگهداری کمپرسورهای اسکرو وجود دارد که در ادامه به مهمترین آنها اشاره میکنیم.
مهمترین تفاوت کمپرسور اسکرو اویل فری با کمپرسور اویل اینجکت در به کار بردن آب به جای روغن است و در این کمپرسور از آب برای خنک کردن هوای فشرده استفاده میشود. نوع اتصال الکتروموتور و سیلندر در کمپرسور اویل فری کوپل مستقیم است و میتوان گفت آغاز عملکرد کمپرسور اسکرو اویل فری با ورود هوا به درون کمپرسور شروع میشود.
هوا پس از عبور از فیلترهای ورودی هوا وارد کمپرسور شده و توسط دو روتور که از جنس چدن به خصوصی میباشد، فشرده میشوند. عبور هوا از فیلترهای ورودی به منظور جداسازی گرد و غبار و روغن از هوا صورت میگیرد و به دلیل اینکه هیچ روغنی جهت خنک کردن آن وجود ندارد، دمای هوا افزایش پیدا کرده و به همین دلیل پس از فشرده سازی وارد قسمت خنک کننده یا همان افتر کولر میشود و دمای آن کاهش مییابد. در این قسمت برای خنککاری هوا از آب استفاده میشود و به همین دلیل در مخزن هوا رطوبت بخار آب ایجاد میگردد به این علت در مخزن هوا برای جلوگیری از خراب شدن آن واترسپراتور وجود دارد که وظیفه آن جداسازی رطوبت از هوای فشرده است.
این واترسپراتورها یا همان تله آبگیر دارای چندین پره بوده و عملکرد آنها به این صورت است که هوا پس از برخورد با این پرهها تغییر زاویه داده و تحت نیروی گریز از مرکز هوای چرخشی، چگالش رخ میدهد. یکی دیگر از مزایای جداسازی رطوبت در قسمت مخزن کمپرسور پیشگیری از آسیب قطعات کمپرسور میباشد، پس از خنک شدن هوای فشرده هوا مجدداً به مدار کمپرسور باز میگردد و دوباره پروسه فشرده سازی هوا تکرار میشود و پس از آن دوباره این هوای فشرده وارد افتر کولر دوم میشود و پس از کاهش دمای دوباره در مخزن هوای فشرده کمپرسور ذخیره شده و در مواقع لزوم از آن استفاده میشود.