بوستر کمپرسور

بوستر کمپرسور

بوستر

تقویت کننده کمپرسور یا بوستر کمپرسور دستگاهی است که فشار هوا یا گاز فشرده را تا سطحی بالاتر از تراکم اولیه افزایش می دهد. از بوستر معمولاً در کاربردهایی استفاده می شود که فشار بالاتری برای فرآیندها یا تجهیزات خاص مورد نیاز است. بوستر کمپرسور با جذب هوا یا گاز فشرده از کمپرسور موجود و سپس فشرده سازی بیشتر آن به سطح فشار مورد نظر کار می کند. این کار را می توان از طریق روش های مختلف از جمله کمپرسورهای رفت و برگشتی یا دوار یا با استفاده از یک بوستر پمپ تخصصی انجام داد. بوسترهای کمپرسور معمولاً در صنایعی مانند نفت و گاز، تولید و هوافضا استفاده می شوند.

از بوستر کمپرسور بیشتر در کاربردهایی استفاده می شود که هوای فشرده یا گاز باید با فشاری بالاتر از آنچه که کمپرسور می تواند ارائه کند، تحویل داده شود.

یک تقویت کننده کمپرسور با جذب هوا یا گاز فشرده از کمپرسور اولیه و سپس افزایش فشار آن با استفاده از کمپرسور مرحله دوم کار می کند. سپس هوا یا گاز تقویت شده با فشار مورد نظر به محل کار تحویل داده می شود.

بوسترهای کمپرسور معمولاً در صنایعی مانند نفت و گاز مورد استفاده قرار می گیرند، جایی که هوا یا گاز فشار بالا برای حفاری، تولید و حمل و نقل مورد نیاز است. از آنها همچنین در فرآیندهای تولیدی که به هوای پرفشار برای برش، جوشکاری و سایر کاربردها نیاز دارند هم استفاده می شوند.

بوستر کمپرسور چیست؟

 بوستر کمپرسور در واقع نوعی کمپرسور است که وظیفه آن تقویت فشار کمپرسور می‌باشد. این دستگاه معمولاً ۴ تا ۶ برابر فشار نرمال تولید شده توسط کمپرسورهای معمولی می‌تواند فشار کمپرسور را افزایش دهد. خود کلمه بوستر نیز به معنای افزایش دهنده است بنابراین وظیفه بوستر کمپرسور نیز افزایش فشار هوای تولید شده توسط کمپرسور می باشد.

کمپرسور معمولی فشار هوایی حدود ۵ تا ۱۳ بار تولید می کند در صورتی که در بعضی از صنایع به فشار هوای معادل ۴۰ بار و حتی گاهاً به ۳۵۰ بار احتیاج است. دستگاه‌های استاندارد کمپرسور نمی‌توانند از عهده تامین چنین هوایی بر بیایند به همین دلیل در چنین مواقعی از کمپرسور بوستر استفاده می‌کنند تا این فشار از هوا را تامین کنند که شاید تصور شود که مصرف انرژی توسط دستگاه بوستر زیاد باشد اما در واقع مصرف انرژی دستگاه‌های بوستر کمپرسور به نسبت دستگاه‌های فشار قوی کمتر است و دلیل آن این است که بوستر برای تامین هوای فشار قوی از هوایی از پیش فشرده شده استفاده می‌کند.

یعنی پیش از نیاز، دستگاه این هوای فشار قوی را در مخزن دستگاه بوستر کمپرسور ذخیره می‌کند و در روند تولید هوای فشرده  هنگامی که هوای تولید شده می‌خواهد به دریچه خروجی برسد و از آن خارج شود که این هوا در مسیر لوله‌های طویل افت می کند که از این رو بوستر کمپرسور در صدد جبران این هوای کاهش یافته برمی آید.

البته لازم به ذکر است که هرچند که مصرف انرژی بوستر کمپرسور از کمپرسورهای فشار قوی کمتر است اما اکثر کارخانه‌هایی که نیاز به بوستر کمپرسور دارند، به طور موقت و هرگاه که فشار هوای قوی احتیاج است از آن استفاده می‌کنند، چرا که حفظ چنین فشار بالایی می‌تواند دشوار و پرهزینه باشد. یکی از کاربردهای دستگاه بوستر کمپرسور علاوه بر کار با خود دستگاه، انجام آزمایش‌های متعدد است. کاربرد دستگاه‌های بوستر کمپرسور اغلب در کارخانجات است چرا که مصرف کنندگان کمی به فشار و قدرت بالایی که این کمپرسورها ارائه می‌دهند نیاز دارند.

مزایای سیستم بوستر چیست؟

سیستم بوستر کمپرسور مزایای متعددی دارد که قصد داریم در اینجا به مهم‌ترین آنها اشاره کنیم.

  • مزیت اول مصرف انرژی مربوط به دستگاه بوستر است، سیستم بوستر انرژی کمتری را به نسبت فشار قوی مصرف می‌کند و در عوض از راندمان بالاتری برخوردار است.
  • مزیت دوم مربوط به عملکرد اصلی سیستم بوستر است، این سیستم می‌تواند حجم‌های زیادی از هوا را با فشار بالا تولید کند که کمپرسورهای فشار قوی به تنهایی قادر به آن نیستند.
  • مزیت سوم مربوط به مقدار فضای اشغال شده توسط کمپرسور است باید گفت که سیستم‌های بوستر حجم کمتری را به نسبت اشغال می‌کنند.
  • چهارم مربوط به تامین هوای فشرده توسط این دستگاه است، در حالت عادی این سیستم‌ها فشاری معادل ۱۰ بار را تولید می‌کنند و در مواقع احتیاج می‌توان از آن برای تامین فشاری بالای ۴۰ بار استفاده کرد.
  • مورد پنجم مربوط به هزینه‌های تعمیر و نگهداری سیستم بوستر است، هزینه تعمیر و نگهداری کمپرسورهای فشار قوی با توجه به تکنولوژی خاص به کار رفته در آنها بالاست اما این هزینه در سیستم‌های بوستر بسیار کمتر می‌باشد.
  • مورد بعدی مربوط به عمر مفید دستگاه است، یکی از بهترین و مهم‌ترین ویژگی‌های سیستم بوستر طول عمر بالای آن است و به همین دلیل می‌تواند موجب صرفه‌جویی در هزینه‌های صنعت شود. معمولا صنایع به این دلیل که به طور مداوم به تامین هوای فشرده احتیاج دارند این دستگاه را تهیه می‌کنند از این رو باید دستگاه انتخابی به گونه‌ای باشد که در شرایط مداوم کار دوام آورده و طول عمر بالایی داشته باشد. صنایعی که احتیاج به دستگاه کمپرسور با تکنولوژی به روز دارند انتخاب کمپرسور بوستر گزینه مناسبی برای آنها خواهد بود.
  • از مزایای دیگر سیستم‌های بوستر اطمینان از کیفیت و اصالت قطعات آن است و می‌توانند زمان زیادی را بدون خرابی برای صنعت مورد نظر کار کنند.

ویژگی‌های بوستر کمپرسور

 بوستر کمپرسور دارای ویژگی‌های بسیاری است که در ادامه به توضیح و تفصیل آنها می‌پردازیم. از آنجایی که در طی روند استفاده از کمپرسورها ممکن است آنها دچار ایراد و آسیب شوند نکته مهمی که وجود دارد این است که بتوان قطعات یدک آن را به راحتی تامین کرد، باید گفت که تامین قطعات بوستر کمپرسور آسان است و به راحتی می‌توان به آنها دسترسی داشت.

در صنایعی که به تامین هوایی با دمای خروجی پایین احتیاج است، انتخاب کمپرسورهای بوستر گزینه بسیار خوبی خواهد بود. یکی دیگر از ویژگی‌های قابل توجه کمپرسورهای بوستر الکتروموتور آن است که عمر مفید آنها بسیار بالا است. کمپرسورهای بوستر دارای دور پایین هنگام کار کردن هستند که این امر موجب عمر بالاتر بوستر کمپرسور و در نتیجه استهلاک کمتر است. قطعاً یکی از خواسته‌های صنایع این است که دستگاه کمپرسوری داشته باشند که دارای طول عمر بالا و تکنولوژی به روز باشد زیرا اگر طول عمر دستگاه‌های آنها بالا باشد، در دراز مدت هزینه‌های تعمیر و تعویض این قطعات حفظ شده و موجب صرفه‌جویی در هزینه‌های صنعت خواهد شد.

یکی دیگر از ویژگی‌های کمپرسور بوستر این است که در شرایط بد آب و هوایی هم می‌تواند به عملکرد خود ادامه دهند و همچنین قطعات تشکیل دهنده بوستر کمپرسور همگی از جنس اصلی و با کیفیت مرغوب تولید شده‌اند. شاید بتوان گفت یکی دیگر از اصلی ترین ویژگی‌های بوستر کمپرسور این مورد است که با توجه به اینکه ممکن است صنایع به طور مداوم احتیاج به تامین هوای فشرده داشته باشند می‌توان اطمینان داشت که در شرایط دائم کارکرد، این کمپرسورها می‌توانند عملکرد خوبی داشته باشند. بلبرینگ‌های بوستر کمپرسور نیز دارای جنس مرغوب بوده و عمر مفید بالایی نیز دارند همچنین این کمپرسورها دارای فن خنک کننده مجزا نیز می‌باشند.

نحوه عملکرد بوستر کمپرسورها

 امروزه در صنایع کاربرد کمپرسورها بیشتر شده و کارایی آنها روز به روز در حال افزایش است. البته گاهی اوقات فقط استفاده از کمپرسورهای معمولی کافی نیست و باید از بوستر کمپرسور استفاده کرد. بوستر های کمپرسور غالباً در کمپرسورهای اسکرو اویل اینجکت استفاده می‌شود. به دلیل وجود روغن حرکت پیستون‌ها در این کمپرسور سریع انجام شده و از طرفی دمای هوای خروجی در این بوستر کمپرسورها پایین می‌باشد و از همین طریق موجب کاهش استهلاک در مسیر می‌شود.

کمپرسورهای معمولی معمولاً فشاری بین ۳ تا ۱۲ پاسکال را تامین می‌کنند و هنگامی که به فشار هوایی بالای ۴۰ بار احتیاج باشد از کمپرسورهای بوستر استفاده می‌شود. در شرایط بد آب و هوایی کمپرسورهای معمولی عملکرد کارآمدی ندارند و از این رو این بوسترها موجب افزایش بازده دستگاه کمپرسور خواهند شد. در ساخت این بوسترها از استانداردهای بین‌المللی استفاده می‌شود و قبل از ساخت قطعات آنها با تست‌های اطمینان چک می‌شوند.

 نحوه عملکرد بوسترهای کمپرسور به این صورت است که بوسترهای هوا از طریق یک مخزن گیرنده که به آن تانک رسیور می‌گویند به کمک لوله و یک مخزن تخلیه فشار هوا را افزایش می‌دهند. در این کمپرسورها هوا و یا گاز فشرده شده در کمپرسور پس از ذخیره شدن در مخازن از میکرو فیلترهای تعبیه شده عبور کرده و وارد بوستر کمپرسور شده و پس از اینکه به فشار مورد نظر رسیدند، در مخازن فشار بالا ذخیره می‌شوند.

این هوای فشرده شده برای از دست دادن رطوبت خود از درایورهای جذبی یا تبریدی عبور می‌کنند و همچنین برای از دست دادن هرگونه آلاینده و حتی میکروب و باکتری از میکرو فیلترهای طبیعی شده در دستگاه استفاده می‌شود و در نهایت این فشار هوای بالا برای هدایت به بخش‌های مورد نظر از خط تولید هوای فشرده خارج می‌شود.

تفاوت بوستر کمپرسور و کمپرسور فشار قوی

 در صنایعی که به تولید هوای فشار قوی احتیاج است دو راه حل وجود دارد، یک راه استفاده از بوستر کمپرسور و راه دیگر استفاده از کمپرسور فشار قوی می‌باشد. این دو کمپرسور دارای تفاوت‌هایی می‌باشند که به توضیح آنها می‌پردازیم. تفاوت اصلی در کمپرسورهای فشار قوی و بوستر کمپرسور به فشار هوای ورودی در مرحله اول تراکم و دبی مورد نیاز در مصرف آنها برمی‌گردد یعنی در کمپرسورهای فشار قوی مکش از هوا از یک بار شروع شده و می‌تواند تا ۴۰ اتمسفر بالاتر برود.

کاربرد دیگر کمپرسورهای فشار قوی برای مصارف کمتر از ۳ متر مکعب مورد استفاده قرار می‌گیرند در صورتی که از کمپرسورهای بوستر می‌توان برای تامین هوای ۱۰ متر مکعب استفاده کرد‌ و در حالت کلی می‌توان گفت که در بوستر کمپرسورها دبی بیشتری  مکش می‌شود که این در حالی است که در کمپرسورهای فشار قوی دبی کمتری در دسترس است.

تفاوت دیگر کمپرسور بوستر و کمپرسور فشار قوی در هزینه تعمیر و نگهداری آنهاست، تعمیر و نگهداری کمپرسورهای فشار قوی از کمپرسور بوستر کمتر است و تفاوت دیگر در تکنولوژی به کار رفته در آنهاست که تکنولوژی کمپرسور فشار قوی از کمپرسور بوستر پیشرفته‌تر است. همچنین حجم فضای اشغالی در کمپرسورهای فشار قوی از کمپرسورهای بوستر بیشتر بوده و بوسترها کم حجم‌تر هستند.