اگر بخواهیم راجع به کمپرسور اسکرو کوپل مستقیم صحبت کنیم باید بگوییم که قدرت انتقال در این نوع از کمپرسور اسکرو به وسیله ی کوپل مستقیم انجام می شود و بازدهی انرژی و راندمان بسیار بالا و خوبی را دارد. به صورت خلاصه کمپرسور های اسکرو کوپل مستقیم دارای قابلیت به کار گیری واحد های هوا ساز بزرگتر از حد استاندارد و معمول را دارند که این توانایی به کار گیری واحد های هوا ساز بزرگتر فقط در کمپرسور اسکرو تسمه ای وجود دارد و در هیچ کمپرسور دیگری نیست.
در کمپرسور های اسکرو کوپل مستقیم میله های گردان وجود دارد که منتقل شدن قدرت به وسیله ی آنها انجام می شود. انتقال قدرت از طریق این میله های گردان منجر به این شده است تا کار کمپرسور نسبت به سیستم با استهلاک کمتری انجام شود. علاوه بر آن منتقل شدن قدرت با بهره مندی از میله های گردان باعث می شود تا بالانس مکانیکی بسیار خوبی جهت منتقل شدن قدرت و تهیه ی هوای فشرده در کمپرسور اسکرو کوپل مستقیم به انجام رسد.
در واقع وظیفه ی انتقال قدرت در کمپرسور اسکرو کوپل مستقیم که به وسیله ی میله های گردان انجام می شود که در اصطلاح فنی به آن کوپل مستقیم می گویند. در زمان ساخت و طراحی کمپرسور اسکرو کوپل مستقیم دو قطعه ی الکتروموتور و واحد هوا ساز در راستا و رو به روی یکدیگر قرار دارند و نصب می شوند. طراحی و نصب این دو قطعه به شکلی است که الکتروموتور با دور یکسان شروع به چرخش می کند. به دور الکتروموتور دور اسمی یا نامی هم می گویند.
برای الکتروموتور در کمپرسور اسکرو کوپل مستقیم، دور موتور استاندارد میان ۱۵۰۰ تا ۳۰۰۰ rpm است. اگر در این نوع کمپرسور و بر روی واحد هوا ساز گیربکس نصب کرده باشند دیگر دور موتور و هوا ساز یکسان نیست که در این حالت اتصال گشتاور به صورت مستقیم در این مدل وارد می شود و در نهایت به شفت ها نیروی جانبی وارد نشده و چرخش به صورت خالص ایجاد می گردد.
نوع خاصی از کمپرسور های اسکرو کوپل مستقیم است که در این مدل جهت منتقل کردن قدرت از الکتروموتور به ایرند از تسمه استفاده نمی شود و قدرت الکتروموتور به صورت مستقیم به ایرند انتقال داده می شود. در این نوع از کمپرسورها الکتروموتور و واحد هوا ساز در یک راستا نصب می شوند و با دور یکسانی به چرخش در می آیند.
گشتاور به شکل مستقیم وارد روتور ها می شود و چون نیروی جانبی به شفت ها وارد نمی شود چرخش خالص ایجاد خواهد شد. در کمپرسور اسکرو کوپل مستقیم مصرف انرژی کمتر اتفاق می افتد. چون اعمال قدرت بدون آنکه انرژی در تسمه ها هدر رود صورت می پذیرد. در نتیجه انرژی کمتری مصرف شده و در راندمان کاری دستگاه بسیار اثر می گذارد.
در کمپرسور کوپل مستقیم الکتروموتور طول عمر بالا تری دارد که علت آن این است که فشار عمودی به شفت الکتروموتور و بلبرینگ ها وارد نمی شود و همین موضوع باعث افزایش طول عمر بیشتر الکتروموتور گردیده است.
تولید صدای کمتر در کمپرسور اسکرو کوپل مستقیم یکی دیگر از ویژگی های بسیار مهم در این نوع از کمپرسور محسوب می شود که در مقایسه با کمپرسور اسکرو تسمه ای صدای خیلی کمتری تولید می کند. تمامی مواردی که بر شمرده شدند جزو مزیت های خیلی خوب کمپرسور اسکرو کوپل مستقیم هستند اما در کنار این مزیت ها معایبی نیز دارد که در زیر به آنها اشاره می کنیم:
محدودیت دور موتور بزرگترین عیبی است که در این کمپرسور وجود دارد، این محدودیت در دور موتور الکتروموتور می باشد چون که الکترو موتور هایی که در بازار موجود هستند در دور های ۳۰۰۰ و ۱۵۰۰ تولید می شوند و اگر به دور موتور بیشتری احتیاج داشته باشید نمی توانید از آن استفاده کنید. نیاز به کابین بزرگتر اشکال دیگری است که وجود دارد. چون در اتصال مستقیمی که به قرارگیری ایرند و الکتروموتور در یک راستا نیاز است، حجم بیشتری اشغال می شود.
کمپرسور اسکرو کوپل مستقیم را می توان بر اساس نیاز های گوناگونی که وجود دارد در دسته بندی های متفاوتی قرار داد، یکی از این دسته بندی ها بر اساس مصرف روغن است که در این نوع از کمپرسور اسکرو ممکن است باشد و یا نباشد.
به صورت کلی کمپرسور های هوای فشرده اسکرو مدل کوپل مستقیم بر حسب مصرف روغن به دو گروه کمپرسور اسکرو مستقیم با روغن و کمپرسور اسکرو مستقیم بدون روغن تقسیم می شود.
در این مدل از کمپرسور های اسکرو کوپل مستقیم به پیچ ها استهلاک کمتری وارد می شود و همین موضوع باعث می گردد تا پیچ ها و دیگر قطعات کمپرسور به سیستم فشار زیاد تری وارد کنند. همچنین در بلند مدت هم به سرویس، تعمیر و نیز تعویض روغن نیاز پیدا خواهند کرد.
این مدل از کمپرسور ها در برابر کمپرسور های اسکرو کوپل مستقیم با روغن دارای دور کمتری هستند و برای کار هایی که ظرافت و حساسیت بیشتری دارند، نیز مناسب تر است.
مزایای کمپرسور اسکرو کوپل مستقیم با توجه به چگونگی کارکرد این نوع از کمپرسور، مزایای گوناگونی خواهند داشت که عبارت هستند از:
کمپرسور اسکرو کوپل مستقیم یکی از انواع پر کاربرد کمپرسورهای اسکرو محسوب می شود و این نوع کمپرسور از انواع کمپرسورهای جا به جایی مثبت محسوب شده و در صنایع مختلف کاربردهای فراوانی دارد. نحوه ی عملکرد این کمپرسور ها به این صورت است که هوا بعد از ورود به کمپرسور در یک محفظه فشرده شده و حجم هوا به صورت مکانیکی کاهش پیدا کرده و به دنبال آن فشار هوا بیشتر شده و سپس خارج می گردد.
کمپرسورهای اسکرو جایگزین کمپرسورهای پیستونی شده و بر خلاف آنها هیچ شیر یا نیروی مکانیکی دیگری ندارد و هوا در بین دو روتور فشرده شده که با نزدیک شدن دو روتور نر و ماده که در داخل یکدیگر جا به جا می شوند، فشرده شده و خارج می گردد. سرعت عملکرد و کارکرد این کمپرسورها بسیار بالا بوده و در دو نوع روغنی و بدون روغن در بازار موجود می باشند.
در کمپرسورهای بدون روغن و در سیستم عملکرد آنها از هیچ روغنی استفاده نمی شود ولی در مدل روغنی، روغن وظیفه ی روان کاری و خنک کار هوا را بر عهده دارد ولی از لحاظ انتقال قدرت، کمپرسور های اسکرو به دو دسته ی زیر دسته بندی می شوند:
در نوع کمپرسور اسکرو کوپل مستقیم، واحد هواساز و الکتروموتور در یک راستا نصب شده و سرعت چرخش موتور با هواساز بصورت سرعت یکسان بین 1500 rpm تا 3000 rpm می باشد که در نتیجه از نیروهای جانبی وارده بر سیستم عملکرد خبری نیست و چرخش خالص خواهد بود.
در کمپرسور های اسکرو کوپل مستقیم توانایی استفاده از واحد های هواساز در سایز های بزرگتر وجود دارد و این مزیت تنها در کمپرسور های تسمه ای قابل مشاهده است و در دیگر کمپرسور ها امکان پذیر نیست. در این نوع کمپرسور ها واحد هواساز یا ایرند و الکتروموتور در یک راستا قرار گرفته و انقال قدرت به صورت مستقیم و به وسیله ی میله های گردان انجام می گیرد و سبب می شود تا سیکل تولید هوای کمپرسور از استهلاک کمتری برخوردار باشد. لذا سرعت چرخش موتور و هواساز کاملا یکسان بوده و همانطور که در قبل ذکر شد بین 1500 تا 3000 دور در دقیقه می باشد.
در این نوع کمپرسور ها گشتاور ایجاد شده مستقیم وارد روتور ها شده و به دلیل عدم وجود نیروهای جانبی، چرخش خالص ایجاد خواهد شد و در این نوع کمپرسور ها به دلیل عدم وجود نیروهای اضافی و جانبی مصرف انرژی بسیار پایین بوده و کمپرسور کوپل مستقیم راندمان بالایی را دارا می باشد و با راندمان بالا و کاهش استهلاک منجر به افزایش طول عمر کمپرسور خواهد شد.
صدای کم تولید شده این نوع کمپرسور ها از دیگر مزایای کمپرسور اسکرو کوپل مستقیم محسوب شده که در مقایسه با دیگر کمپرسور ها از صدای بسیار پایینی برخوردار هستند که مواردی که ذکر از مزایای کمپرسور کوپل مستقیم محسوب شده ولی در کنار این مزایا این کمپرسور ها دارای معایبی نیز هستند که در زیر به آنها اشاره می کنیم:
دسته بندی کمپرسور های اسکرو کوپل مستقیم می تواند بر اساس آیتم ها و نیاز های مختلف شکل بگیرد که یکی از مهمترین این دسته بندی ها نیز به روغن در آنها می باشد که به صورت کلی به دو دسته ی زیر دسته بندی می شوند:
در مدل بدون روغن یا خشک کمپرسور اسکرو کوپل مستقیم دارای دور کمتری را شاهد هستیم و از مزایای آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
مدل های مختلف کمپرسور اسکرو کوپل دار را می توان به دو دسته کوپل مستقیم و تسمه ای دسته بندی کرد. در مدل تسمه ای از یک سیستم تسمه ای برای انتقال قدرت و ایجاد فشار در کمپرسور استفاده می شود که کاملا روانکاری شده که این موضوع باعث شده است که کارشناسان این حوزه این نوع کمپرسور را نسبت به مدل کوپل مستقیم کارآمد تر و ارجح تر بدانند چرا که با این سیستم روانکاری، کمپرسور کم صدا تر و روانتر و کارآمد تر کار می کند ولی این نکته را در نظر نمی گیرند که تسمه ها بعد از مدتی از بین خواهند رفت و مجبور به تعمیر و تعویض آن خواهند شد.
در کمپرسور اسکرو کوپل مستقیم تسمه ای در سیستم وجود ندارد و میله های گردان هستند که قدرت را از موتور به ایرند منتقل می کنند و همین موضوع باعث می شود که نگهداری و هزینه های آنها کاهش پیدا کند. یکی از معضلات خریدارن کمپرسور ها ی کوپل دار همین انتخاب کردن بین این دو نوع کمپرسور است و برای این موضوع باید به خواسته و نیازمندی های خودشان از کمپرسور توجه کنند. مثلا اگر دنبال تنظیم سرعت و توان کمپرسور هستید قطعا انتخاب کمپرسور اسکرو تسمه ای بسیار منطقی خواهد بود و در مقابل اگر به دنبال هزینه های بسیار پایین تعمیر و نگهداری هستید، کمپرسور کوپل مستقیم گزینه ی مناسبی برایتان خواهد بود.