Airend یا واحد هواساز مهمترین جزء کمپرسور airend است. این شامل دو روتور است که معمولاً از فولاد با استحکام بالا ساخته شده اند که در جهات مخالف در داخل یک محفظه می چرخند. با چرخش روتورها، هوا به داخل کمپرسور کشیده شده و بین روتورها و محفظه فشرده می شود. سپس هوای فشرده از طریق دریچه خروجی به مخزن ذخیره یا سیستم توزیع تخلیه می شود.
کمپرسورهای واحد هواساز در اندازهها و پیکربندیهای مختلف، از واحدهای کوچک قابل حمل تا سیستمهای ثابت بزرگ، موجود هستند. آنها می توانند توسط موتورهای الکتریکی یا موتورهای احتراق داخلی تغذیه شوند و ممکن است روغن کاری شده یا بدون روغن باشند. کمپرسورهای ایرند یا واحد هواساز روغن کاری شده برای اطمینان از روانکاری مناسب و جلوگیری از آلودگی هوای فشرده با ذرات روغن نیاز به تعمیر و نگهداری منظم دارند.
به طور کلی، کمپرسورهای Airend یک انتخاب همه کاره و قابل اعتماد برای مشاغلی هستند که نیاز به عرضه ثابت هوای فشرده دارند. با نگهداری و مراقبت مناسب، آنها می توانند سال ها کارکرد بدون مشکل را ارائه دهند و به کسب و کارها در بهبود بهره وری و کارایی کمک کنند.
علاوه بر کارایی و قابلیت اطمینان بالا، کمپرسورهای واحد هواساز یا ایرند مزایای دیگری نسبت به سایر انواع کمپرسور دارند. نسبتاً بی صدا هستند و نسبت به کمپرسورهای رفت و برگشتی لرزش کمتری تولید می کنند و برای استفاده در محیط های حساس به نویز مناسب هستند. آنها همچنین ردپای کوچکتری دارند و نسبت به سایر انواع کمپرسورها به تعمیر و نگهداری کمتری نیاز دارند، که آنها را به انتخابی مقرون به صرفه برای بسیاری از مشاغل تبدیل می کند.
واحد هواساز کمپرسور یکی از مهمترین قسمتهای انواع کمپرسور های پیستونی و اسکرو میباشد و نام دیگر هواساز، ایرند است و در واقع وظیفه ی اصلی آن مکش هوای اطراف و فشرده سازی و ذخیره این هوای فشرده در مخزن میباشد. دو نوع اصلی هواساز وجود دارد به نام های هواساز یا ایرند سیلندر پیستونی، هواساز یا ایرند کمپرسور اسکرو میباشد که در واقع واحد هواساز یا ایرند قطعهای از کمپرسور است که وظیفه ی اصلی آن فشردهسازی هوای اطراف دستگاه میباشد.
اهمیت این قطعه برای کمپرسور آنقدر زیاد است که از آن به عنوان قلب کمپرسور یاد میشود و نحوه ی تامین انرژی هواساز یا ایرند، کوپل مستقیم یا تسمهای است و استفاده از ایرند در کمپرسورها سبب صرفهجویی در زمان و هزینهها شده و با برندهای مختلفی در بازار موجود میباشد که همچنین در ظرفیتهای مختلفی طراحی و تولید میشود و کاربرد آن در صنایعی مانند خودروسازی، شیمیایی، کشاورزی، مواد غذایی، بیمارستانها و.. می باشد.
به هنگام خرید کمپرسور بایستی دقت و توجه کافی به قطعات آن داشته باشید که از برندهای معتبر و باکیفیت باشند که واحد هواساز نیز که از مهمترین قطعات کمپرسورها میباشد و می بایست از معتبرترین برندهای موجود در بازار باشند تا کارایی و کیفیت دستگاه را بالا برده و بر طول عمر آن بیفزاید.
هواساز یا ایرند کمپرسور در دو نوع هواساز سیلندر پیستونی و هواساز کمپرسور اسکرو میباشد که در ادامه قصد داریم به توضیح هر یک از آنها بپردازیم. در واحد هواساز سیلندر پیستونی، پیستون در داخل سیلندر حرکت کرده که تامین این انرژی توسط الکتروموتور یا دینام کمپرسور صورت میگیرد و نتیجه ی این حرکت فشرده سازی هوا میباشد که هدف اصلی دستگاه کمپرسور است.
هواسازهای پیستونی در انواع یک، دو، سه و چهار سیلندر موجود هستند و جنس بدنه واحد هواساز از آلیاژی با استحکام مناسب و کافی میباشد. هنگام کار کردن کمپرسور تسمهای صدای اندکی ایجاد میشود که نشانه ی مرغوبیت این قطعه است از تولید کنندگان این قطعه میتوان به کشورهای صنعتی و بزرگ اروپایی آمریکایی به ویژه ایتالیا و برخی کشورهای آسیایی مانند چین اشاره کرد که به دلیل وجود انواع برندهای مختلف و متنوعی که در بازار وجود دارند، باید به دنبال ایرندی بود که دارای کیفیت مطلوب بوده و پاسخگوی نیاز صنعت باشد.
از معتبرترین برندهای هواساز موجود در ایران میتوان به ABAC FINI AIRMEC ChNook FIAC اشاره کرد که هواساز اسکرو یکی از اصلیترین بخشهای کمپرسور اسکرو می باشد که وظیفه ی اصلی آن فشرده سازی هوا میباشد و پس از عمل فشرده سازی این هوا باید در مخزن کمپرسور ذخیره شود.
ایرند کمپرسورهای اسکرو شامل دو روتور مارپیچی است تامین نیروی چرخش این روتورها نیز بر عهده ی الکتروموتور میباشد این روتورها با چرخش مداوم خود باعث فشرده سازی هوا میشوند و این هوا سازها میتوانند فشاری معادل ۱۰ بار را فشرده و تولید کنند. معیارهایی برای انتخاب واحد هواساز اسکرو وجود دارد که باید متناسب با نیاز خواستههای خود آن را انتخاب کنید از جمله این معیارها ظرفیت هوای مورد نیاز، فشار کاری و توان الکتروموتور است.
حجم و سایز هواسازها رابطه مستقیمی با عمر دستگاه دارند هرچه این هواسازها بزرگتر باشند دور آنها پایینتر بوده و در نتیجه طول عمر بالاتر و استهلاک کمتری دارند و از بهترین ایرندهای موجود در بازار میتوان به روتور کمپ آلمان وندل و آرزن اشاره کرد.
میتوان گفت که کمپرسورهای هوا یکی از مهمترین و کاربردیترین دستگاهها در صنایع و مشاغل مختلف میباشند. این کمپرسورها به وسیله انرژی الکتریکی هوای اطراف را به درون دستگاه کشیده و پس از فشرده سازی آن را وارد مخزن دستگاه میکنند. کمپرسورها وظیفه ی تامین انرژی برای ابزارهای پنوماتیک را دارند و انتخاب کمپرسورهای هوا باید کاملاً متناسب با نیاز صنعت و کسب و کار مورد نظر صورت گیرد، با لحاظ کردن معیارهایی از جمله حجم هوای مورد نیاز، نوع ابزار پنوماتیک و غیر انتخاب می شوند.
کمپرسورهای هوا در صنایع و کسب و کارهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند که متناسب با نوع کار دستگاه مد نظر خود را انتخاب میکنند. از مهمترین قطعات هواساز کمپرسور سیلندر پیستونی و هواساز اسکرو میباشند که میخواهیم در ادامه به بررسی و مقایسه ی آنها بپردازیم. اولین و بارزترین تفاوت هواساز کمپرسور سیلندر پیستونی با هواساز اسکرو ساختار آنهاست که ساختار هواساز یا ایرند کمپرسور اسکرو از دو روتور مارپیچی تشکیل شده است که با چرخش خود هوا را فشرده میکنند اما ساختار هواساز کمپرسور سیلندر پیستونی از یک سیلندر تشکیل شده که با چرخش پیستون هوا فشرده میشود.
تفاوت دیگر هواساز کمپرسور سیلندر پیستونی با هواساز اسکرو به مقدار هوای فشرده ی تولید شده برمیگردد. هواساز سیلندر پیستونی توانایی تولید هوای فشرده حدود ۷ تا ۱۰ بار را دارند در صورتی که این مقدار در هواساز اسکرو چیزی حدود ۷ تا ۱۳ بار خواهد بود این امر موجب میشود تا بتوان از هواساز کمپرسورهای پیستونی در تامین هوای فشرده در صنایع و مشاغل کوچک استفاده نمود اما به طور کلی میتوان گفت که هر دوی این هواسازها ویژگیهایی را به کمپرسورهای پیستونی و اسکرو بخشیده که هر دو از محبوبیت بسیاری در صنعت برخوردارند. همچنین تامین انرژی هر دوی این ایرندها الکتروموتور بوده که با انتقال نیروی الکتریکی موجب حرکت این ایرندها و در نهایت فشرده سازی هوا میشود.
قیمت واحد هواساز کمپرسور اسکرو به عوامل مختلفی بستگی دارد که یکی از این عوامل تاثیرگذار در قیمت واحد هواساز یا ایرند ظرفیت واحد هواساز است. هواسازها در ظرفیتهای مختلفی وجود دارند هرچه ظرفیت آنها بیشتر باشد، قیمت آنها بالاتر میرود و همچنین از دیگر عوامل تاثیرگذار در قیمت واحد هواساز کمپرسور نوع کمپرسور است یعنی اینکه هواساز متعلق به کدام نوع از کمپرسور میباشد چرا که قیمت هواساز یا همان ایرند برای هر نوع کمپرسوری متفاوت میباشد.
به طور مثال قیمت هواساز کمپرسور اسکرو با قیمت هواساز کمپرسور پیستونی یکسان نیست و مورد بعدی به نوع درایر قطعه ی هواساز مرتبط بوده و در تعیین قیمت واحد هواساز تاثیرگذار میباشد و اما مورد دیگری که می توان گفت مهمترین عامل تاثیرگذار در قیمت هواساز میباشد، نوع برند آن است. از برندهای شناخته شده واحد هواساز یا ایرند میتوان به روتورکمپ آلمان، ارز ایر آلمان و وندل ترکیه اشاره کرد که اگر بخواهیم این هواسازها را بر اساس قیمت دستهبندی کنیم، بیشترین قیمت مربوط به هواساز ارزن ایر و بعدی روتور کمپ و در آخر وندل میباشد.
ایرند روتور کمپ رایجترین و محبوبترین ایرند در بازار ایران است زیرا کیفیت آن بسیار بالا بوده و در طی سالیان طولانی جواب خود را پس داده است. علاوه بر این واردات این روتور کمپ به داخل ایران بسیار زیاد است و به همین دلیل قیمت آن در بازار کاملاً رقابتی بوده و با پایین ترین سود عرضه میشود. مورد بعدی که باز هم بر قیمت قطعه هواساز تاثیر دارد لوازم به کار رفته و کیفیت مونتاژ دستگاه میباشد بدیهی است که هرچه کیفیت لوازم به کار رفته در قطعه بهتر باشد، قیمت آن نیز بالاتر میرود و هرچه مونتاژ دستگاه از ظرافت بیشتری برخوردار باشد بر قیمت آن تاثیرگذار می باشد.
هواساز یکی از مهمترین اجزای دستگاه کمپرسور اسکرو است و بدون آن عملکرد دستگاه کمپرسور ممکن نمی باشد. هنگامی که دستگاه کمپرسور روشن میشود واحد هواساز شروع به کار کرده و دندههای روتور شروع به چرخش میکنند و هوای اطراف دستگاه کمپرسور در نتیجه ی چرخش روتورها به درون هواساز مکش میشود. این روتورها در لولههای سیلندر محصور شدهاند و فشرده سازی حاصل از چرخش روتورها در همین سیلندرها رخ میدهد و هنگام مکش هوای فشرده به درون دستگاه این هوا از طریق دریچه ی باز تعبیه شده در هواساز وارد دستگاه میشود.
اتصال روتورها به الکتروموتور از طریق سیستم توزیع متصل به بلبرینگها تسمه و موتور صورت میگیرد و تامین انرژی مورد نیاز برای چرخش روتورها نیز توسط همین الکتروموتور صورت میگیرد و بلافاصله پس از روشن شدن دستگاه و تامین انرژی شروع به چرخیدن میکنند. در این هنگام هوای اطراف دستگاه به میان روتورها کشیده شده و همانطور که روتورها میچرخند هوا فشرده میشود.
سپس این هوای فشرده از طریق شیرهای نازل تخلیه به مخزن نهایی متصل میشوند میتوان گفت این فرایند در تمامی کمپرسورهای اسکرو از کمپرسورهای تک استیجی تا انواع پیچیده آن یکسان است و همانطور که گفته شد واحد هواساز یکی از مهمترین قطعات کمپرسورها میباشد. علاوه بر خرید یک قطعه ی باکیفیت و معتبر، روش نگهداری آن نیز بسیار مهم بوده و میتوان با روش نگهداری اصولی و مناسب طول عمر دستگاه را افزایش داد و عملکرد آن را بهبود بخشید.
با بازرسیهای مرتب و دورهای از قطعات مختلف کمپرسورها از جمله واحد هواساز می توان در صورت بروز مشکل هرچه سریعتر نسبت به رفع آن اقدام نمود و از خرابیهای بیشتر جلوگیری کرد. تعویض به موقع روغن و همچنین فیلتر هوا از جمله مواردی است که بایستی به آنها توجه نمود و در زمان مناسب آنها را تعویض کرد.
واحد هواساز در کمپرسورها از دو روتور تشکیل شده است که این دو روتوور با حرکات خود متراکم کردن هوا را انجام میدهند. واحد هواساز با ظرفیتهای مختلفی تولید و عرضه میشود و در ظرفیتهای ۲۰۰۰ لیتری، ۳۰۰۰ لیتری، ۴۰۰۰ و ۵۰۰۰ لیتری طراحی و تولید میشوند تا بتوانند پاسخگوی نیاز تمامی مشاغل و صنایع و حجم هوای مورد نیاز آنها باشند. با بالا رفتن ظرفیت هواساز طول عمر مفید دستگاه افزایش پیدا میکند چرا که در این صورت دور آن کمتر خواهد شد و از افزایش استهلاک جلوگیری می کند.
واحد هواساز از یک سیلندر تشکیل شده است که دو روتور مارپیچی در آن قرار گرفتهاند و آنلودر با مکش هوا آن را به درون هواساز هدایت میکند. هوای ورودی به داخل دستگاه دارای آلاینده ها و ذرات گرد و غبار می باشند در این مرحله فیلتر هوا وارد عمل شده و هوای ورودی را از آلایندهها و گرد و غبار پاک می کند و سبب می شود هوای تمیز وارد دستگاه شود که در این صورت آسیبی به دستگاه نخواهد رسید و در عملکرد آن خللی پیش نخواهد آمد.
از دیگر اجزای هواساز میتوان به یاتاقان و پوشش غلاف اشاره کرد که واحد هواساز در کمپرسورهای اسکرو پیچیدهتر از کمپرسورهای پیستونی میباشد به همین خاطر نصب و نگهداری آن به تخصص بیشتری نیاز دارد و بهتر است برای نگهداری اصولی و درست آن از متخصصین کمک بگیرید که در این صورت هنگام نصب و استفاده از دستگاه دچار مشکل نخواهید شد. به هنگام خرید کمپرسور بایستی دقت کافی و لازم داشته باشید تا بهترین و مناسب ترین دستگاه مورد نیاز خود را تهیه کنید و اگر قطعات موجود در کمپرسورها از کیفیت خوبی برخوردار باشند همین امر سبب می شود دوام و ماندگاری دستگاه بالا رود و بر طول عمر مفید آن افزوده شود. صاحبین مشاغل و صنایع گوناگون می توانند بر حسب شرایط کاری و محیطی خود همچنین حجم هوای فشرده ای که نیاز دارند یکی از انواع کمپرسورها را انتخاب کنند.
هواساز یا ایرند در واقع مهمترین قسمت کمپرسور های اسکرو میباشد و نقش آن انقدر مهم است که از آن به عنوان قلب کمپرسور یاد میشود. واحد هوا ساز از دور روتور مارپیچی تشکیل شده است که فشرده سازی هوا را بر عهده ی همین روتورها میباشد. هوا از طریق این روتورها فشرده شده و درون مخزن ذخیره میشود قبل از ورود هوا به این روتورهای مارپیچی یک فیلتر روی هواساز نصب شده است که از ورود ذرات گرد و غبار و هرگونه آلاینده به درون این مارپیچها جلوگیری میکند و وجود این فیلتر برای هواساز نقش مهمی را ایفا میکند چرا که ورود ذرات گرد و غبار سبب بروز آسیبهای جدی به هواساز و در پی آن به کل دستگاه میشود.
روتورهای کمپرسور دارای حرکت روتاری هستند که نام آنها نیز از این حرکت گرفته شده است این روتورها در لولههای سیلندر محصول شدهاند که فشرده سازی حاصل از چرخش روتورها در آنها رخ میدهد و هنگامی که دستگاه کمپرسور روشن میشود با ورود هوا به داخل دستگاه و پس از عبور آن از فیلتر هوا در روتورها گیر کرده فشرده و متراکم میشود از دیگر اجزای کمپرسورهای هواساز میتوان به یاتاقانها، بلبرینگها مهره ی تنظیم فیلر و گیر بکس اشاره نمود.