درایر جذبی (خشک کن) هوای فشرده

درایر جذبی

درایر جذبی بدون هیتر نوع دیگری از درایرهای هوای فشرده هستند که از مواد جاذب مانند آلومینا فعال یا سیلیکاژل برای حذف رطوبت هوای فشرده استفاده می کنند. این فرآیند شامل عبور هوای فشرده از بستری از مواد جاذب است که رطوبت را جذب می کند.

هنگامی که ماده جاذب با رطوبت اشباع شد، خشک کن به چرخه بازسازی می رود، جایی که بخشی از هوای فشرده خشک برای پاکسازی مواد جاذب و حذف رطوبت استفاده می شود. این فرآیند به صورت چرخه ای تکرار می شود تا از خشک شدن مداوم هوای فشرده اطمینان حاصل شود.

از درایر جذبی معمولاً در کاربردهایی استفاده می‌شود که نقطه شبنم کم مورد نیاز است، مانند صنایع دارویی و غذایی. از آنها همچنین برای نصب در فضای باز که دمای پایین محیط می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در درایرهای تبریدی شود، مناسب هستند. با این حال، درایرهای جذبی نسبت به درایرهای تبریدی کم‌مصرف انرژی دارند و به دلیل نیاز به تعویض دوره‌ای مواد جاذب، نیاز به تعمیر و نگهداری بیشتری دارند.

ویژگی ها (تامین اختیاری)

– حالت عملیات وابسته به نقطه شبنم – سنسور نقطه شبنم
– مبدل های فشار
– عملکرد هماهنگ خشک کن/کمپرسور (مسیر برگشت هوای پاکسازی)
– جداکننده آب، فیلتر پیش و پس.
– میان بر

ویژگی ها (تامین استاندارد)

– مخازن کد ASME/API
– سوپاپ های ایمنی
– ابزار اندازه گیری فشار
– ماژول کنترل منحصر به فرد به طور مشترک با CMC بلژیک توسعه یافته است

درایر جذبی چیست؟

کمپرسورهای هوا از قطعات مختلفی تشکیل شده‌اند که هر کدام وظیفه ی خاصی را برعهده دارند که درایرهای جذبی  یکی از قطعاتی هستند که در کنار کمپرسورها استفاده می‌شود و یکی از پرکاربردترین و مهم‌ترین دستگاه‌های مورد استفاده در صنایع و مشاغل مختلف می‌باشد و وظیفه ی آن تفکیک و جداسازی رطوبت از هوای فشرده بوده و از همین طریق از آسیب  دیگر قطعات مانند خوردگی و زنگ زدگی جلوگیری می‌کند.

 درایر جذبی یکی از مهم‌ترین قطعات برای کمپرسورهای هوا می‌باشد که وجود آن بسیار لازم و ضروری بوده و سبب بهبود عملکرد دستگاه می‌شود و هوا بعد از ورود به دستگاه و بعد از عبور از فیلتر هوا در درایر جذبی رطوبت آن گرفته شده و پس از آن وارد بخش‌های دیگر می‌شود. وجود درایر جذبی سبب می‌شود تا هوا خشک و تمیز گردد و سپس وارد قسمت‌های دیگر دستگاه شود.

 نام دیگر درایر جذبی خشک کن جذبی یا دیسکانت می‌باشد این قطعه نیز در ظرفیت‌های مختلفی تولید می‌شود و درایرهای جذبی از دو مخزن به شکل ایستاده تشکیل شده‌اند که در داخل آنها عمل جذب رطوبت صورت می‌گیرد. این مخزن‌ها حاوی سیلیکاژل، آلومینیای فعال شده و دیگر مواد جذب کننده رطوبت می‌باشند که این مواد معمولاً به شکل کروی بوده و دارای حفره های کوچک می باشند که با ورود هوای مرطوب رطوبت آن را جذب می‌کنند و سبب خشک شدن و تمیز شدن آن می‌گردند.

 این رطوبت اضافی به وسیله ی شیر تخلیه از دستگاه خارج می‌شود این درایرها در محیط‌هایی که دمای آنها حدود منفی ۴۰ درجه سانتی گراد و پایین‌تر می باشد، کاربرد دارند و استفاده از درایر جذبی در کمپرسورها سبب افزایش دوام و ماندگاری آن شده و طول عمر مفید دستگاه را بالا می‌برد.

مشخصات فنی درایر جذبی

درایرهای جذبی که یکی از مهمترین قطعات برای کمپرسورهای هوا می‌باشند از دو مخزن تشکیل شده است که یکی از مخزن‌ها رطوبت موجود در هوا را جذب می‌کند و مخزن دیگر به دفع رطوبت می‌پردازد. درایرهای جذبی در محیط‌های بسیار سرد و تا دمای منفی ۷۰ درجه سانتیگراد نیز قابل استفاده می‌باشند که این درایرها خود شامل قطعات مختلفی مانند شیر برقی، شاسی، پنل کنترل، صدا خفه کن، نمایانگر نقطه شبنم، نمایشگر شیشه‌ای، شیر اطمینان، شیر یک طرفه می‌باشند.

  برای اینکه مخزن‌های درایر جذبی به طور زمان بندی شده زیر بار قرار گیرند، نیاز به استفاده از تایمر حافظه‌دار می‌باشد که می‌توان تایم فعالیت آنها را بین ۵ تا ۲۰ دقیقه تنظیم کرد. این تایمر دارای یک صفحه نمایشگر نیز می‌باشد و هر چقدر قطعات دارای کیفیت بالاتری باشند، درایر جذبی می‌تواند عملکرد خود را بهتر انجام داده و بر عمر مفید آن افزوده خواهد شد.

 در صورت خرید کمپرسورهای هوا بهتر است از شرکت معتبری خرید خود را انجام دهید تا بتوانید بهترین عملکرد را از دستگاه کمپرسور خود داشته باشید شرکت‌های مختلفی قطعات کمپرسورها را که وارداتی می‌باشند مونتاژ کرده و روانه ی بازار می‌کنند که کیفیت مونتاژ هر کدام از آنها متفاوت می‌باشد.

 در صورت خرید از یک شرکت معتبر می‌توانید خریدی راحت و مطمئن را تجربه کرده و کمپرسور مناسب و با کیفیت خود را تهیه فرمایید چرا که استفاده از قطعات بی‌کیفیت عاملی است در جهت خرابی‌های پی در پی دستگاه و ایجاد اختلال در عملکرد آن اگر قطعات کمپرسورها از برندهای معتبری باشند طبعاً می‌بایست هزینه ی بیشتری را پرداخت کنید.

انواع درایر جذبی

در ادامه قصد داریم انواع درایرهای جذبی را برای شما شرح دهیم که درایرهای جذبی مورد استفاده در کمپرسورهای هوا را می توان به چهار دسته تقسیم بندی نمود که عبارتند از:

  1. درایر جذبی هیتر دار: این درایر جذبی از دو یا سه مخزن تشکیل شده است که این مخزن‌ها از مواد جاذب رطوبت مانند آلومینای فعال، سیلیکاژل، توری مولکولی و دیگر مواد جاذب پر شده هست هوای فشرده با عبور از بین این مواد رطوبت خود را به آن ها منتقل می‌کند. درایر با دمیدن درون مواد اشباع شده رطوبتی را که توسط مواد جاذب، جذب شده است را از دستگاه خارج می‌کند.
  2. درایر جذبی بدون هیتر یا هیتلس: این نوع درایر جذبی ساده‌ترین درایر موجود در بازار می‌باشد همانطور که از نامش مشخص می‌باشد، بدون هیتر است و در این مدل درایر هوا بعد از خشک شدن و گرفتن رطوبت آن از لابه لای مواد جاذب موجود در مخزن عبور می‌کند و یکی از مخزن‌ها عمل جذب رطوبت هوا را انجام می‌دهد و زمانی که این مخزن به اشباع برسد مخزن بعدی وارد عملیات می‌گردد و رطوبت جذب شده را از دستگاه خارج می‌کند.
  3. درایر جذبی وکیومی: در این درایر با استفاده از یک پمپ خلا و شیرآلات کنترل کننده عملیات رطوبت‌گیری و خروج آن انجام می‌شود.
  4. درایر جذبی دمشی: این درایر جذبی که از نوع حرارتی یا هیتر دار می باشد که با مکیدن هوا و عبور دادن آن از یک گرمکن هوا را از مخزنی که در حال استراحت می‌باشد عبور داده و رطوبت ماده‌های جاذب را از بین می‌برد.

 استفاده از درایرهای جذبی در کمپرسورها می‌تواند باعث جلوگیری از خوردگی و زنگ زدگی دستگاه شود و هر یک از درایرهای جذبی ویژگی‌های خاص خود را داشته و کاربردهای متفاوتی را دارا می‌باشند و این مخازن طبق استانداردهای ASME و API طراحی و تولید شده‌اند.

 

ویژگی‌های درایر جذبی

درایرهای جذبی با ویژگی‌های خاص خود جذب رطوبت هوای فشرده را انجام می‌دهند و از زنگ زدگی و خوردگی قطعات کمپرسور جلوگیری می کنند. از ویژگی‌های درایرهای جذبی می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • درایر های جذبی طبق استانداردهای ASMEو API طراحی و تولید می‌شوند از همین رو بسیار ایمن و مقاوم بوده و استحکام بالایی را دارا می باشند.
  • کارایی درایرهای جذبی بسیار بالا بوده و در عین حال مصرف انرژی آنها پایین می‌باشد.
  • جذب رطوبت هوای فشرده و تبدیل آن به هوای خشک و تمیز از دیگر ویژگی های درایرها می باشد.
  • در شرایط آب و هوایی بسیار سرد و تا منفی ۷۰ درجه سانتیگراد قابل استفاده می‌باشند.
  • هزینه ی تعمیر و نگهداری درایر جذبی نسبت به نوع دیگر آن پایین‌تر می‌باشد.
  • سرعت جذب در آنها بالا بوده و مجهز به سیستم PLC می‌باشند.
  • این قطعات دارای سیستم کنترلر نمایشگر و شیر برقی می‌باشند.
  • داشتن گارانتی یکی دیگر از مزایای درایرهای جذبی می باشد.

از برندهای معتبر و با کیفیت درایرهای جذبی می‌توان به میکروپور ترکیه، اطلس کوپکو، کایزر، بوگه آلمان و … اشاره نمود شرکت‌های معتبر با به کارگیری قطعات با برندهای با کیفیت و شناخته شده دستگاه‌های با کیفیت را تولید و روانه ی بازار می‌کنند که عوامل مختلفی در تعیین قیمت گذاری درایرهای جذبی تاثیرگذار می‌باشند که می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • شرکت تولید کننده و برند آن
  • داشتن گارانتی و مدت زمان آن
  • نوع درایر
  • جنس شیرآلات و اتصالات
  • کیفیت ساخت
  • نرخ ارز
  • جنس مواد جاذب

به منظور بالا بردن کارایی و عملکرد دستگاه کمپرسور می‌بایست قطعات آن از برندهای معتبر بوده تا بتواند پاسخگوی نیاز مشتریان باشد.

 

شرایط نگهداری و تعمیر درایر جذبی

 شرایط نگهداری و تعمیر در هر دستگاهی بسیار مهم و حیاتی بوده و می‌توان با نگهداری اصولی و درست کارکرد دستگاه را بهبود بخشید و طول عمر آن را افزایش داد و همچنین از خرابی‌ها و ایجاد خلل در روند فعالیت‌های مشاغل و صنایع گوناگون جلوگیری نمود. شرایط نگهداری و تعمیر درایرهای جذبی نیز بسیار حائز اهمیت بوده و برای عملکرد بهتر آن و پیشگیری از مشکلات احتمالی بایستی با چک کردن و بازرسی مرتب از خرابی ها  جلوگیری نمود و در صورت بروز مشکل آن را حل کرد.

 مواد جاذب رطوبت هوای فشرده ی درایرها بایستی سالانه و در برخی موارد در زمان کمتر از یک سال تعویض گردند که این مواد به شکل کروی و به رنگ سفید بوده و تغییر رنگ آنها به این معنا می باشد که زمان تعویض آنها فرا رسیده است. کنترل کردن شیرآلات از دیگر مواردی می‌باشد که بایستی به آن رسیدگی و توجه کافی داشت تا اگر گرفتگی وجود دارد رفع شده و کارایی دستگاه پایین نیاید.

 المنت میکروفیلترهای ورودی و خروجی دستگاه نیز می‌بایست در زمان لازم مناسب تعویض گردند که برای تعمیر و رسیدگی به درایرهای جذبی بهتر است یک فرد متخصص و با تجربه را برای این منظور به کار گیرید تا وی بتواند با بهترین ابزارها و قطعات درایر جذبی را تعمیر و یا قطعات آن را تعویض کند. اگر شرایط نگهداری و تعمیر درایر جذبی درست و اصولی انجام پذیرد، می‌تواند مانع خرابی و ایجاد مشکل در دستگاه کمپرسور شود و در صورت بروز مشکل با رسیدگی سریع به آن از خرابی‌های بیشتر جلوگیری نمود. در صورت داشتن گارانتی می‌توانید متخصصین شرکت مورد نظر را به کار گرفته و در صورت بروز مشکل از راهنمایی‌ها و اقدامات آنها بهره بگیرید و مشکل دستگاه خود را رفع کنید.

نحوه کارکرد درایر جذبی

درایرهای جذبی از دو مخزن تشکیل شده‌اند که داخل هر کدام از آنها پر از مواد جاذب رطوبت مانند آلومینای فعال شده، سیلیکاژل، مولکولارسیو و … می‌باشد اندازه و ظرفیت این مخزن‌ها متفاوت بوده تا جوابگوی نیاز تمامی مشتریان باشند. هوا بعد از عبور از فیلتر هوا وارد درایر جذبی می‌شود و با عبور از میان مواد جاذب، رطوبت آن گرفته شده و هوا خشک و تمیز می‌گردد که پس از آن می‌بایست عمل احیا برای مواد جاذب که به حالت اشباع رسیده‌اند انجام شود.

 هنگامی که این مواد اشباع شد عملیات رطوبت گیری متوقف شده و در مخزن دیگر عملیات احیا صورت می پذیرد و بدین صورت با وجود دو مخزن عملیات رطوبت‌گیری و احیا به بهترین شکل انجام می گیرد. زمانی که یکی از ستون‌ها در حین انجام وظیفه ی خود می‌باشد، مخزن دیگر آماده ی عملیات، بعد از اشباع در مخزن اول می‌باشد و این سیکل به همین ترتیب ادامه پیدا می‌کند تا هوای فشرده خشک و تمیز از دستگاه خارج گردد. رطوبت جذب شده توسط مواد جاذب نیز بعد از کاهش دما به صورت مایع توسط شیر تخلیه از دستگاه خارج می‌شود.

 طراحی درایرهای جذبی به نحوی می‌باشد که یکی از مخزن‌ها در مرحله ی بهره‌برداری بوده و مخزن دیگر در حال آماده‌سازی و احیا می‌باشد و در این مقاله سعی کردیم تا به طور کامل شما را با درایرهای جذبی آشنا کنیم تا در صورت نیاز به خرید بتوانید با آگاهی و اطلاعاتی که کسب کرده‌اید، بتوانید بهترین دستگاه و قطعات آن را خریداری کنید و از مزایای آنها بهره‌مند شوید. شما می‌توانید با خرید از شرکت هواکاران مدرن شکوهیه که سال‌هاست در این عرصه فعال می‌باشند، دستگاه کمپرسور هوای با کیفیت و مناسب خود را تهیه کنید و یک خرید آسان و مطمئن را تجربه کنید.